Freitag, 24. Juli 2009

Almanya ve Türkiyedeki Ticaret farki...

Bu yazimda sizlere biraz Alman ve Türk Ticaretinin arasindaki farki anlatmak istiyorum.

Almanlar nasil bir sistemde calisiyor ve Türkler icin neler daha önemli.
Almanya ´da 10 yil cesitli sektörlerde calistim. ilk VW / AUDi Otogallerisinde , sonra Nakliye sirketinde ve en son bir Reklam ajansinda. Her dalda farkli tecrübeler kazandim.

Buradaki Ticari-Hayat nasil diye sorarsaniz, kisaca anlatmak istiyorum:

Bir Fabrikada calisan isci sabah saat 5-6 gibi kalkiyor ve yollara düsüyor taaki vardiyesi bitinceye kadar, yani 8 saat calisinca öglen saat 15 e kadar mesaisi oluyor.
Insaat da calisan müteahhit bile sabah 6 -7 lerde santiyede bulunup, aksam saat 18 de anca evinde oluyor.

Memurlar ise saat 7-8 de baslayip en gec saat 17 e kadar calisiyorlar. Tabi bu haftanin gününe göre degisiyor.

Ama en ilginc olan Alman halkinin müthis bir disiplinle calismasi. hersey cok düzenli ve zamanli.
Örnegin, sabah saatlerine bir Toplanti düzenlendi. Saat 10 ila 12 arasi deniliyor ise, böyle de oluyor ve öglenden sonra diger bir görüsme daha yapilabiliniyor ama bunu Türkiye ile kiyaslar isek , bihassa Istanbulda ve saat 10 da toplanti var ise, bu kesin 11:30 oluyor.

Maglum Istanbulun yogun trafiginden dolayi zaten bir eksigimiz var, sonra 30 dak smalltalk yapildiktan sonra , öglen oldugu icin hadi bir öglen yemegine diyorlar, sonra buradada yaklasik 1 saat vakit gecirdikten sonra, sismis bir migde ile toplanti odasina gidiliyor, daha sonra sira kahve ve caylarda. ...onuda ictikten sonra 15-30 dakika konu icerigi konusulduktan sonra cok güzel karinlarimiz tok ama beyinlerimiz ac bi sekilde geri dönülüyor ve ikinci bir toplanti yapiliyor. ;) Elbette bu tüm Türkiyede böyle degil ama biz güney insanlari bilhassa biz Türkler cok misafirperver oldugumuz icin agirlamaktan cok zevk aliriz. Gelen herhangi müsterimize cok deger veririz, ilk önce rahat ettirmeyi düsünürüz.

Almanya`'da ise Müsteri gelir, bir kahve - bir su , konu icerikligi ve saatinde biter gider. Aksam yemegi vs yoktur. ama yine Türkiye'ye dönücek olursak burda ise mutlaka ama mutlaka aksam yemegine, oradanda bir gece clubünede gidiliyor. maglum burda müsterinin alkol nabzi yoklaniyor ;) eger ictikten sonra kendine hakim olamiyorsa buda pek sevilen bir durum degildir türkler arasinda, hemen isinde acaba nasil diye sorular sorariz.

Güney insani ve türk hakli biraz daha emosyonal. Almanlar ise her konuda sabit kalirlar yani rasyonal. Özeli katmazlar, senli benli olmazlar.
Bizler ama hemen nerelisin , kimin nesin neyin fesin deriz ;) ve aninda abi kardes muhabettine geceriz..

Ama bana sorucak olursaniz, her ikisinide dozunda yasadigim icin sikayetci degilim...cünkü bizim yapimiz böyle dogaliz ve samimi ve bunu Türkiyede kullanabildigim icin seviyorum, diger türlü agir ve otoriterligimide almanyada temsil edebildigim icinde sirf artilarim var diye düsünüyorum :) ama basarili ve uzun vaadeli calisabilmek icin , yerine göre davranmaktir.

Sizlere bol günesli güzel bir haftasonu dilerim.

Selamlar
Nejla